top of page
wat is haptotherapie?

Waar liggen je grenzen? Hoe ga je om met jouw gevoel? Waar voel je je vitaal door?

Antwoorden hierop vind je niet alleen in het denken, maar juist ook in het voelen en ervaren: "Het lichaam liegt nooit." (Ted Troost)

 

Haptotherapie is de praktische toepassing van de haptonomie. 

De haptotherapie richt zich op de gehele mens, op de samenhang tussen lichaam en geest, tussen verstand en gevoel.

Het lichaam en gevoelsleven als belangrijke bron van informatie en als kompas, is iets wat vaak naar de achtergrond dreigt te verdwijnen. Het denken en analyseren kan de overhand gaan nemen.

Dit kan tot gevolg hebben dat je lichaam van zich laat horen door vermoeidheid, hoofdpijn en onverklaarde lichamelijke klachten.

Je lichaam heeft ook een gevoelsgeheugen: gebeurtenissen laten niet alleen een herinnering maar ook een 'gevoelsherinnering' in je lijf achter. Vaak is dat helemaal niet zo duidelijk of bewust aanwezig maar kan het zich uiten in stagnatie op meerdere gebieden, of voelen alsof je 'niet lekker in je vel' zit.

Of dat je je gedrag maar niet kunt veranderen terwijl je wel wéét dat het zo niet langer gaat, en tegen dezelfde patronen in relaties of op je werk blijft aanlopen.

Binnen haptotherapie ga je samen met mij als haptotherapeut 'aan den lijve' onderzoeken wat het verhaal van jouw lichaam is. Wat heeft je lijf jouw te vertellen? Door middel van gesprek, oefening en aanraking beleef en doorleef je wat de ander en je omgeving met je doen. En hoe jij daarop reageert.

 

Door te luisteren naar signalen van je lichaam, kun je jezelf beter leren kennen en gehoor geven aan deze signalen zodat signalen geen ‘alarm’ hoeven te worden.

Haptotherapie maakt je vooral duidelijk wat je kunt doen om klachten en belemmeringen niet meer bepalend of sturend te laten zijn. 

bottom of page