top of page

Ben je thuis?


Een mooie metafoor die ik graag gebruik is die van het 'lichaam als een huis'. Je kunt er alle kanten mee op, en kan veelzeggend zijn om woorden te geven aan hoe je je voelt in je lijf.

Niet voor niets bestaat het gebruik van het woord “thuis” in relatie tot de mens: Voel je je thuis bij jezelf? Geeft iemand “thuis” als je contact wilt maken? En ken je het gevoel dat je maar aan blijft kloppen bij iemand die niet thuis lijkt te zijn? En: die staat stevig als een huis!

En dat spreekwoordelijke ‘muurtje’ dat mensen om zich heen kunnen ervaren, is ook zo’n mooi voorbeeld.

Een veel gehoorde term binnen de haptonomie is dan ook dat mensen hun lichaam weer meer gaan ‘bewonen’. Dat ze zich weer thuis bij zichzelf kunnen voelen.

Door hoe je leven loopt kun je bijvoorbeeld veel ‘op zolder’ zijn gaan wonen, in je hoofd dus. Een hoofd dat alles probeert te rationaliseren, te ordenen en te analyseren.

En nu is het op zolder vaak ook best prima vertoeven, maar je hoort de bel vaak zo moeilijk, of je moet een hele weg naar beneden gaan lopen eer je bij de voordeur bent…

Ik moest laatst ook denken aan een huis met scheuren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de scheuren dicht te plamuren, dat werkt best een tijdje. Maar vroeg of laat worden de scheuren groter, en ga je ze weer zien. Je kunt er ook een kast voorzetten, maar durf je die kast dan ooit weer weg te halen? En wat voor puin zal er dan stiekem uit die scheur achter je kast zijn gaan verzamelen?

Als je de scheuren wilt verzorgen, is het zaak om te kijken waar de scheuren vandaan komen: de fundering waarschijnlijk? De basis van je huis dus. Als die wat steviger wordt, kan de scheur blijven waar die is, het geeft het huis ook karakter, maar dezelfde scheur wordt in elk geval niet groter!

Als je je fijn en veilig voelt in je huis, kun je ook met een gerust hart de wereld tegemoet. Omdat je weet dat je altijd weer terug kunt naar je veilige huis. Je huis waar je er bewust voor kunt kiezen om de luiken even dicht te doen, of juist alle gordijnen wagenwijd open om de zon binnen te laten. Waar je ervoor kunt kiezen om even op zolder in je eentje de boel uit te zoeken, maar je de weg naar de voordeur nét zo goed kent. En waar je de keus kunt maken om de deur te openen voor dat wat goed voor je is.

Mijn vraag aan jou is: als jouw lichaam jouw huis is, hoe voelt dat huis voor jou? En waar ben je het vaakst en het liefst? De beantwoording van die vraag kan je veel informatie geven over hoe het met je is, en je mag zo creatief zijn als je wilt! Als de metafoor voor jou maar klopt!

Laat je me weten welke metafoor voor jou klopt? (dat kan via de email: info@sannevanderkolm.nl )

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page