top of page

Ja en Nee

De hele dag door krijgen we te maken met wat er op ons afkomt; van “wat ga ik eten”, of “ ga ik voor een avondje op de bank of sporten”, tot: hoe verhoudt je je tot de medepassagier in de trein die nét iets te dicht tegen je aan zit?

En waar baseer je je keuze dan op? Op gewoonte? Op wat er van je verwacht wordt? Op hoe het voor je voelt?

Een hele mooie en praktische manier om hiernaar te kijken is door simpelweg je ‘ja of nee’ te onderzoeken. Je ‘ja’ is daar waar je je goed bij voelt, daar waar je vitaal van wordt, daar waar je van opent. En je ‘nee’ is waar je je niet goed bij voelt, waar je niet blij van wordt, je grens, waarvan je merkt dat je je terugtrekt.

Door je bewust te zijn van je eigen ‘ja en nee’ en daarnaar te handelen, kun je al een stuk dichter bij jezelf komen. Dichter bij wie jij bent en waardoor je stevig en vitaal in je leven kunt staan.

Diep van binnen weten we allemaal wat goed voor ons is, we zijn met dat vermogen geboren. Via al onze zintuigen voelen we de wereld om ons heen, en voelen we ‘ja en nee’. Maar we kunnen ons ook razendsnel aanpassen; als je ‘ja’ niet herkend wordt of door omstandigheden niet gehoord, kunnen we gaan uithouden en verdragen. Op zich heel nuttig, maar wanneer dit lang duurt kan het gevoel voor jezelf afnemen. Neemt het voelen van je eigen ja en nee, van je grenzen en voorkeuren, af.

Een filmfragment wat op de academie voor Haptonomie in Doorn is opgenomen, illustreert dit heel mooi. (Fragment is bijgevoegd)

Kun jij voelen wat er in je lijf gebeurt bij een ‘ja of nee’?

Binnen haptotherapie gaan je ‘aan den lijve’ samen met de therapeut onderzoeken welke signalen je lijf allemaal geeft. ‘Aan den lijve’ kan letterlijk met de aanraking van de therapeut. “In onze huid zitten miljoenen tastlichaampjes die reageren op sfeer, op temperatuur en op alles wat we aanraken. Met de tastzin kunnen we niet alleen anderen en buiten onszelf waarnemen, maar ook onze innerlijke wereld. We kunnen voelen of we honger hebben, we krijgen signalen over warmte en kou, spanning en ontspanning. Als we dieper doorvoelen, kunnen we emoties waarnemen”. [1]

In het dagelijks leven gaan we door drukte vaak voorbij aan onze innerlijke wereld. Door (weer) te voelen wat er binnenin ons leeft, kan er rust en ontspanning ontstaan. Kunnen we weer, met ons aangeboren vermogen, gevoelsmatig openen voor dat wat goed voelt en sluiten voor schadelijke invloeden.

Zelf heb ik ervaren hoe waardevol het leren kennen van mijn ‘ja en nee’ is, en ik pas het nog dagelijks toe. Dan sta ik gewoon even stil bij wat ik voel. En dat doet me goed.

Voor mij was dit ook de eerste stap naar het beter voelen en aangeven van mijn grenzen, en het zorgvuldig luisteren naar mijn binnenwereld. Een binnenwereld die mijn kompas mocht worden.

Neem jezelf eens voor een paar dagen bewust te zijn van je ‘ja en nee’, en daar waar mogelijk ook naar te handelen. Hoe spannend en nieuw het misschien ook is, het gaat je zeker moois opleveren!

[1] Talma, D., “Het lichaam als verhaal” p 61.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page